De eksekutive funktioner er grundlaget for alt hvad vi gør i hverdagen.

Undersøgelser viser, at mennesker med autisme i alle aldre, har udfordringer med hjernens eksekutive funktioner. Eksekutive funktioner har stor betydning for en stor del af hverdagens gøremål og kan dermed forklare mange af de udfordringer mennesker med autisme oplever.

En særlig gæst

På dette kursus har vi inviteret en særlig gæst til at deltage, nemlig Monica Lylloff, der lige nu er aktuel med bogen SEJE MOR, der udkom den 1. februar og som allerede har høstet gode anmeldelser.

Monica er mor til 3 børn med særlige behov, hvoraf de 2 er diagnosticeret indenfor autismespektret.

En halv time af kurset vil der være interview med Monica, der vil give eksempler på, hvordan det kan opleves, at have et barn med autisme, der har udfordringer med de eksekutive funktioner.

 

Eksempler på hvad eksekutive funktioner har betydning for

På dette kursus sætter vi fokus på de eksekutive funktioner hos børn, unge og voksne med autisme. Vi har her samlet en række eksempler på, hvad de eksekutive funktioner har betydning for:

 • Hukommelse. Når de eksekutive funktioner er påvirket, påvirkes hukommelsen. Det betyder eksempelvis, at det kan være svært at huske en besked og at lære nye færdigheder.

 • Planlægning. Det kan give udfordringer med alt fra at finde tøj frem om morgenen, til at smøre sin madpakke eller planlægge transporten til sit praktiksted, hvis de eksekutive funktioner ikke fungerer optimalt.

 • Fleksibilitet. Når de eksekutive funktioner ikke giver mulighed for fleksibilitet, kan det betyde rigiditet eksempelvis i tankegang eller i deltagelse i aktiviteter samt udførsel af handlinger.

 • Skabe sammenhæng. Denne del har stor betydning for, hvorfor det kan være så vanskeligt at opleve mening og sammenhæng i aktiviteter og opgaver i hverdagslivet.

 • Løsning af opgaver. Udfordringer med de eksekutive funktioner kan give vanskeligheder ved alt fra at lave lektier til at rydde op eller bære sin tallerken ud fra bordet.

 • Problemløsning. Når de eksekutive funktioner er påvirket, kan det være vanskeligt at regne ud hvilke strategier man kan bruge til at løse både små og store udfordringer.

 • Håndtering af følelser. Da de eksekutive funktioner har betydning for, hvordan man er i stand til at håndtere sine følelser, kan udfordringer med de eksekutive funktioner betyde, at det kan være vanskeligt at fornemme og forstå sine egne følelser. Det kan også være vanskeligt at finde ud af, hvordan man skal reagere på dem.

 • Skift af opmærksomhed. Der kan eksempelvis være udfordringer med at skifte opmærksomheden fra at modtage en mundtlig besked, til derefter at skulle løse en opgave, når de eksekutive funktioner ikke har optimale betingelser.

 • Impulshæmning. De eksekutive funktioner har stor betydning for impulshæmning. Derfor kan man ofte komme til at gøre ting der virker uovervejede og som har utilsigtede konsekvenser, når de eksekutive funktioner er påvirket.

 

Formål

Formålet med kurset er at give kursusdeltagerne en større viden om og forståelse for, hvad de eksekutive funktioner er, hvorfor de har så stor betydning i hverdagslivet, og hvordan man kan arbejde med at forbedre betingelserne for de eksekutive funktioner.

På dette kursus vil du derfor få:

 • Viden om hjernens eksekutive funktioner

 • Viden om hvad vanskeligheder med eksekutive funktioner kan betyde i hverdagslivet

 • Viden om hvilke strategier man kan bruge for at kompensere for at håndtere de udfordringer, som påvirkede eksekutive funktioner medfører

 • Viden om hvordan man kan arbejde med at forbedre betingelserne for de eksekutive funktioner

 

Målgruppe

Dette kursus henvender sig til alle der interesserer sig for autisme og eksekutive funktioner, hvadenten det er fagligt eller privat.

Målgruppen indbefatter altså forældre, omsorgspersoner, plejeforældre, aflastningsfamilier, bedsteforældre, støttekontaktpersoner, søskende, psykologer, socialrådgivere, terapeuter, sagsbehandlere, lærere, skoleledere, ergoterapeuter, fysioterapeuter, pædagoger, læger og sygeplejersker.

Praktisk om kurset Autisme og eksekutive funktioner

 • Dato: Ny dato er snart på vej, du er velkommen til at sende en mail til os, så kontakter vi dig så snart vi har en dato.

 • Tidspunkt: Kl.13.30-17.00.

 • Sted: Slotsgade 15, 2. th., 3400 Hillerød (Gågaden i Hillerød, der ligger i gåafstand fra stationen som har S-togs forbindelse).

 • Pris: 850kr. pr. deltager. Prisen er inkl. materialer og snacks.

 • Du vil få udleveret materialer på kurset, og efter kurset kan du få materialerne som pdf.

 • Underviser Kristina Carøe.

 

Tilmelding

Du tilmelder dig ved at skrive på kontakt@asensu.dk

Herefter fremsender vi en faktura til betaling.

Tilmelding er bindende.

BEMÆRK din plads på kurset er først sikret, når du har betalt fremsendte faktura.

Spørgsmål

Har du spørgsmål til kurset, er du meget velkommen til at kontakte os på kontakt@asensu.dk eller telefon nr. 50 89 04 29.

Vi kommer også gerne ud på din skole, i din forening eller på din arbejdsplads, se priser her eller kontakt os for at aftale nærmere.